Geur en emoties

                                       Wat geur kan betekenen bij bepaalde emoties.

Geuren in het algemeen

Kinderen worden geboren met een geweldige reukzin . De baby leert dat voedsel, welbehagen, warmte en geborgenheid te associëren zijn met de geur van zijn eigen moeder. Geur roept ook herinneringen emoties op. Dit kunnen goede herinneringen en emoties zijn maar ook negatieve.

Denk maar eens aan de geur van een mandarijn, het doet je vast denken aan sinterklaas. Je zal er vrolijk en blij van worden als het een fijne herinnering is. Maar was je bang van Sinterklaas dan zal die geur jou een onaangename herinnering boven brengen en zal je dus weer het gevoel van angst krijgen.



Welke effect heeft geuren op onze emoties?

Iedereen weet dat geuren een bepaald effect hebben op het gedrag en soms ook het lichaam van mensen. Je merkt zelf snel genoeg welke voorkeur jij of je kind heeft voor welke geur. Weet je als je een bepaalde geur niet lekker vindt ruiken dat het juist die geur is die je lichaam nodig heeft. Dat daar een blokkade zit, die geur negatieve emoties bij je opwekken. Je wil toch die negatieve dingen verwerken? 

Juist daarom is het voor kinderen en jezelf heerlijk om aromatherapie te gebruiken.  Weg met die negatieve dingen uit je leven! Laat je kind zich als herboren voelen, laat zijn/haar emoties los, je kind gelukkig en blij is ook mama en papa gelukkig.

Maar wat is nu de geur die je best gebruikt als je graag wil dat de kinderen ontspannen, goed kunnen slapen, positief in het leven staan?  Dat kan je hieronder zien , er bestaan natuurlijk 1001 geuren , ik neem de bekendste er uit :

Basilicum: De olie ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op angst en stress. Hij geeft rust aan uitgeputte, zwakke en hysterische personen. Basilicum brengt vrede en verdrijft negatieve gedachten.

Lemon: Zet aan tot helder denken, brengt humor en verdrijft traagheid en besluiteloosheid.

Cederwood: Helpt tegen depressie, geestelijke zwakte en lusteloosheid. Bezorgt emotionele energie.

Eucalyptus: Werkt goed tegen concentratie problemen, brengt evenwicht bij extreme geestelijke uitputting.

Geranium: Werkt kalmerend en verfrissend op de geest. Is succesvol voor het behandelen van depressies en angstaanvallen.

Lavendel: Helpt bij astma als de klachten een mentale of emotionele oorzaak hebben. Werkt goed tegen depressie, paniek , hysterie en waanvoorstellingen.
Lavendel heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen.

Lemongrass: werkt verhelderend, activeert de geest en zet aan tot nieuwe daden.

Chamille: Helpt bij overgevoeligheid, rusteloosheid, ongeduld, woede en irritatie. Verdrijft spanning en angst.

Orange: Bevordert de concentratie en het geheugen. Stimuleert helder denken en verdrijft gevoelens van minderwaardigheid en egoïsme. Is een uitstekend middel tegen mentale vermoeidheid en depressie.

Peppermint: Werkt goed tegen vermoeidheid, verhoogt de concentratie en werkt positief op het humeur. Heeft een zéér aangename geur!

Mandarijn: Maakt vrolijk en verdrijft neerslachtigheid, verdriet en angsten. Brengt de positieve dingen van het leven naar voor.

Tijm: Geeft moed en voorkomt nachtmerries. Helpt om te concentreren.

Ylang-Ylang: Geeft rust en verdrijft koppigheid. Werkt uitstekend bij depressie en kwaadheid. Brengt zelfvertrouwen terug.

Hoe kan je nu die oliën gebruiken?

Op een zakdoekje of knuffel van het kind

Hierbij moet je altijd opletten dat je de geur niet te “straf” maakt voor het kind .



Je kan de geur verstuiven

Dit kan ook nog op verschillende manieren bv. met een diffuser de meest gekende vorm van verstuiving.
Dit kan je in de klas zeker ook doen , maar op een hoge kast waar kinderen nooit bij kunnen


Of sprayflesje van maken en spuiten op de kleding, knuffel of op het hoofdkussen.

Je kan een aanbod van geurflesjes maken

In de snoezelhoek kan je zelf een aanbod van geurflesjes voorzien .
Ik maakte die zelf ook al om te gebruiken voor een spel .
Op de foto hier onder zijn het doorzichtige flesjes met dingen in die van zichzelf geuren of een zakdoek met bepaalde geuren(essentiële olie) op .
Je kan ook in plaats van de dop , een fijn stofje spannen over de fles , dan ruik je de geur nog sterker .
Het spreekt voor zich dat de kinderen in de snoezelhoek niet verplicht zijn om het spel te spelen , ze kunnen ook gewoon genieten van de verschillende geuren .


Spel: Laat de kinderen ruiken aan de geur flesjes en raden welke geur het is. Wat ruiken ze? Waar denken ze aan als ze die geur ruiken? Hoe voelen ze zich als ze er aan ruiken? Welke herinneringen komen boven? Dit is een leuke activiteit om thema emoties, gevoelens te doen. Kinderen en jongeren praten niet graag over hun emoties en gevoelens en op deze manier kunnen ze op een speelse manier praten over wat hen dwarszit.

essentiële oliën webshop