Als je kind hoogsensitief is: 7 tips en oefeningen

 

Heb je een kind dat snel overprikkeld raakt, bang is aangelegd en soms zelfs al last heeft van stress? Met liefdevolle hand, de juiste begeleiding en deze 7 tips en oefeningen leven hooggevoelige kinderen nog lang en gelukkig.



1.Kleurenleer

De een wordt vrolijk van paars, de ander juist ongelukkig. HSK’s zijn gevoeliger voor kleur dan niet-HSK’s. Laat je kind zo jong mogelijk meebeslissen over het kleurgebruik in zijn  kamer. Kan het nog niet praten, houd het dan gekleurde papiertjes voor en vraag de mooiste aan te wijzen. Ja, dat kunnen ze vaak al op jonge leeftijd. 

2.Verdoving

Hooggevoelige mensen en kinderen zijn gevoeliger voor medicatie. Bij de tandarts hebben ze bijvoorbeeld vaak meer last van de verdoving dan van de behandeling. Dat komt door een hoge dosis adrenaline in de verdoving. Een speciale verdoving voor hartpatiĆ«nten, waar minder adrenaline in zit, is zo gevraagd en lost dat probleem op. 

3.Wees gul met waardering

Hooggevoelige kinderen zullen niet gauw naast hun schoenen gaan lopen; velen van hen hebben eerder een negatief zelfbeeld. Het is daarom goed om actief een positief zelfbeeld bij je kind te stimuleren. Zeg het als je ziet dat het zijn best doet. Spreek je waardering uit voor kwaliteiten zoals oog hebben voor anderen en diep kunnen nadenken (zonder te overdrijven, want dat hebben ze door). Laat je kind weten dat je vertrouwen in hem hebt. Dat zal zijn eigenwaarde ten goede komen.

4.Kwartet met gevoel 

Kinderyogadocent Helen Purperhart bedacht het Hoofd-hart-handen-kwartet, met daaraan toegevoegd het Denk-voel-doe-spel. Het kwartet gaat over aansprekende onderwerpen (vakantie, huisdieren) en alles wat je daarbij kunt voelen en tegenkomen (lange autoreis; hond uitlaten; alleen thuis). Elke Denk-doe-voel-kaart sluit aan bij een thema uit het kwartet en geeft opdrachten zoals ‘Stippel met je vinger op de rug van de ander je autoreis uit. Bedenk waar je het liefst naar toe zou gaan en vertel dat de ander.’

5.Balletje balletje

Help je kind zich op een speelse manier te ontspannen. Leg bijvoorbeeld een tennisbal op zijn buik om de buikademhaling te trainen. Je kind moet dan door middel van in- en uitademen de bal van zijn buik laten rollen. 

6.Zo ga je om met angst

Omdat ze gevoeliger zijn voor prikkels, hebben hooggevoelige kinderen sneller dan gemiddeld last van angsten en stress. Wanneer je kind angstig is, geef dan aan dat die emotie er mag zijn. Dat is nu eenmaal hoe je kind het ervaart. Zeg niet: ‘Je hoeft niet bang te zijn, er is niks aan de hand,’ maar reageer rustig en begripvol. Daardoor voelt je kind zich gezien en kan hij zijn angst waarschijnlijk sneller loslaten. 

7.Ik geef je een roosje

Edelstenen schijnen sommige kinderen te kunnen steunen in hun gevoeligheid. Zo wordt rozenkwarts in verband gebracht met (zelf)liefde en helpt amethist volgens kenners om te ontspannen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten