Wat is de meest favoriete hoek in je klas?

 Wat zijn de fijnste hoeken? Die bijna geen aandacht van je vragen, waar je fantastisch spel in ziet, waar je elke dag weer van kunt genieten. De kinderen spelen er graag en leren er zo veel!!



Als ik dit zeg, aan welke hoek in jouw klas denk je dan?

Het hoeft niet eens een hoek in je huidige klas te zijn, misschien denk je terug aan 'die ene hoek ooit'!

Laten we eens even wat beter kijken naar die hoek. Want hoe geweldig zou het zijn als je het succes van die hoek kunt kopiëren naar andere hoeken?

Vraag 1: Waarom was die hoek zo'n succes, denk je?

Waren het de materialen die erin lagen? Waren de kinderen super betrokken? Was het de bijzondere aankleding? Was er een speciale aanleiding? Schrijf voor jezelf op waarom deze hoek een succes was.

Vraag 2: Wat speelden de kinderen in de hoek?

Spelen in uitdagende hoeken: schrijf hierbij zoveel mogelijk werkwoorden op. Welke handelingen voerden de kinderen uit? Je zult misschien merken dat in de meest favoriete hoeken ook het meest te spelen valt!

Vraag 3: Welke materialen lagen in de hoek?

Wat kenmerkt de materialen in een superhoek? Zijn het dure dingen die je met zorg uit de catalogus van de onderwijsleverancier besteld hebt? Of zijn het juist de herkenbare materialen die bij de ouders en/of de Kringloop vandaan kwamen? Zelfgemaakte materialen? Kosteloos materiaal? En... konden de kinderen zélf bedenken hoe ze met deze materialen konden spelen?

Nu je dit voor jezelf hebt opgeschreven, gaan we kijken hoe je deze succesfactoren kunt vertalen naar een andere hoek in je klas. Misschien een hoek waar je nu nog niet tevreden over bent.

Wat kun je aanpassen in de materialen die er liggen?

Hoe kun je de kinderen net zo betrokken krijgen bij deze hoek?

Is er wel voldoende te doen, te spelen? (denk aan die werkwoorden)

Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb geholpen naar nóg uitdagendere hoeken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten