Wat versta jij onder een rijke leeromgeving?

                                         4 Punten om over na te denken!



We willen het allemaal: een uitdagende leeromgeving. Of we noemen het een rijke leeromgeving. Of... misschien een betere term: een rijke speelomgeving. Maar wat bedoelen we daar nu eigenlijk precies mee?

Laat ik beginnen bij dat eerste, een uitdagende leeromgeving. Uitdagend, dat is wat we zoeken. De kinderen moeten uitgedaagd worden... maar... tot wat?

Mijn definitie: 

Een stimulerende omgeving nodigt uit tot spelen, prikkelt de nieuwsgierigheid en fantasie, zodat kinderen vanuit hun intrinsieke motivatie kunnen ontdekken, ervaren en experimenteren.

1. Nodigt uit tot spelen

Is spelen in de hoeken spel ? In kind dat dingen in en uit laad, verkleedkleding aan en uit doet. Is spelen. Voor ieder kind is spelen anders. Sommige hebben meer nood aan gestructureerd spel en andere meer fantasie spel. Als kinderen ontdekken, zich verder ontwikkelen, maar vooral plezier beleven , dat is spelen. 

>> Wat versta jij onder spelen? Wanneer is iets geen spel meer?

2. Prikkelt de nieuwsgierigheid en fantasie

Als je even een kijkje kon nemen in de hersenen van kinderen terwijl ze aan het spelen zijn, zie je ongetwijfeld allerlei gebieden oplichten. Kinderen die hun creativiteit en fantasie moeten gebruiken tijdens het spelen gebruiken hun hersenen meer dan kinderen die veel voorgekauwd krijgen. Speelgoed hoeft ook niet helemaal 'af' te zijn, kinderen maken het zelf af!

>> Kijk eens kritisch naar de materialen in jouw hoeken, prikkelen deze de nieuwsgierigheid en fantasie?

3. Intrinsieke motivatie

Ik durf te stellen dat kinderen die veel vanuit hun eigen intrinsieke motivatie mogen spelen, opgroeien tot mensen die houden van leren en nieuwe dingen ontdekken. Andersom: als kinderen vooral aan de hand genomen worden en weinig vrije keus hebben... ik denk dat deze kinderen school teveel als 'moeten' gaan zien. Wat denk jij?

>> Is er bij jou in de klas voldoende ruimte voor kinderen om vanuit hun intrinsieke motivatie te spelen, of ligt er eigenlijk al best veel vast?

4. Ontdekken, ervaren, experimenteren

Ik durf ook hier weer te wedden dat de ontdekkingen die je zelf doet je veel beter bij blijven dan de ontdekkingen die je voorgeschoteld krijgt door een ander. We willen dat de kinderen in onze kleutergroepen opgroeien tot mensen die de problemen van de toekomst willen onderzoeken, nieuwe oplossingen bedenken, niet bang worden omdat ze niet meteen weten hoe iets moet.

Willen we de kinderen van nu voorbereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst, waarvan we nog niet weten hoe die eruit ziet... dan moeten we ze meer laten spelen (ervaren, ontdekken, experimenteren) en minder aan de hand nemen.

>> Zijn er voldoende plekken waar de kinderen in jouw klas echt vrij kunnen spelen, zonder dat ze zich al te druk hoeven te maken over wat wel en niet mag? Hoe kun je hieraan tegemoet komen in élke hoek in je klas? En wat betekent dit voor jouw houding als leerkracht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten