Aromatherapie in kinderdagverblijven en scholen

 Waarom gebruiken kinderdagverblijven en scholen aromatherapie?



*Wil je meer rust creëren op de groep?
*Zijn er kinderen die moeite hebben met wennen?
*Ruikt het niet fris of vliegen de griepbacillen door de vestiging?
*Zijn er onrustige baby’s?

Dan is aromatherapie een 100% natuurlijke oplossing om kinderen te laten ontspannen, beter te laten slapen, luierluchtjes aan te pakken, de luchtkwaliteit te verbeteren of meer rust te creëren.
Veel kinderdagverblijven hebben last van nare luchtjes. Als kinderen rondlopen met een poepluier dan ruik je dat nog wel even op de groep. Maar sommige vestigingen zijn oude gebouwen en hebben soms typische luchtjes.
Een andere reden dat kinderdagverblijven aromatherapie toe passen is om meer rust te creëren op de groepen.
Vooral als kinderen veel huilen kunnen etherische oliën zoals vanille en mandarijn troostend werken. Daarnaast is geurenmarketing een goede manier om een prettige sfeer in het kinderdagverblijf te creëren.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde. Het maakt gebruik van natuurlijke extracten uit planten en bloemen, die noemen we etherische oliën of essentiële oliën. Etherische oliën worden niet gemaakt, maar gedestilleerd uit bloemen, kruiden en specerijen of geperst uit vruchtenschillen. Voor 1 liter lavendelolie zijn wel 150 kilo lavendelbloemen nodig, dus etherische oliën zijn zeer geconcentreerde substanties. Daarom heb je er ook maar weinig van nodig.
Onze neus is ons reukzintuig en bevat circa 10 miljoen zintuigcellen. De basis voor onze geurwaarneming is dat er moleculen in de zintuigcellen van onze neus terechtkomen. Deze zintuigcellen worden receptoren genoemd. De receptoren sturen de informatie over de geur-waarneming naar de hersenen. Normaliter worden alle gewaarwordingen eerst verwerkt in ons reuk- en smaakzincentrum, de zogeheten Thalamus. Maar zo gaat het niet bij ruiken. De geuren die we via onze neus waarnemen gaan namelijk direct naar ons limbische systeem, ook wel onze emotionele brein.
Geuren kunnen dus meteen een gevoel oproepen, zonder dat we ons er bewust van zijn. Deze emoties kunnen vervolgens lichamelijke veranderingen geven.
Ons hart kan sneller gaan kloppen of we kunnen klamme handen krijgen. Zo kunnen geuren ook herinneringen oproepen, die worden opgeslagen in de orbitofrontale cortex, een hersengebied vlakbij de oogkassen.
De geur van versgebakken brood kan gevoelens van warmte en huiselijkheid oproepen, terwijl de geur van lavendel je kan terugbrengen naar de herinneringen aan je oma of cederhout aan het sigarenkistje van je opa.
De geur van vanille werkt troostend bij baby’s omdat vanilline in moedermelk zit. Omdat geur en emotie met elkaar verbonden is, is het dus ook mogelijk om stemming te beïnvloeden. Zo kun je met geuren een ontspannen sfeer voor kinderen en ouders creëren, de nachtrust bevorderen (handig tijdens het middagslaapje) of een vrolijke stemming bereiken.

Hoe gebruik je aromatherapie in jouw kinderdagverblijf of klas?

Een makkelijke en betaalbare manier om te genieten van aromatherapie is door het gebruik van een diffuser. Dit is een luchtbevochtiger en een geurapparaat in een. Als de lucht te droog is, kunnen de slijmvliezen van baby’s geïrriteerd raken en opzwellen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in de groepsruimten hoog genoeg is. Je kunt kiezen uit etherische oliën voor ontspanning of om kinderen beter te laten slapen tijdens het middagdutje. Maar ook bij hoesten en proesten in winterperioden of om nare luierluchtjes te bestrijden. Tot slot hebben zijn er troostende geuren voor kinderen die ’s ochtends moeite hebben met het gedag zeggen.


Vul het contact formulier in en we nemen contact met je op.
Wil je graag een info namiddag of avond rond aromatherapie? Dan kom ik graag de uitleg geven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten