Huishoek: 5x Taal En Rekenen In De Huishoek

 


Getallen

Bij de basisinrichting van de huishoek hoort een telefoon. Wanneer de kinderen hiermee spelen, zijn ze natuurlijk al met een taalactiviteit bezig. Het is leuk een telefoonboekje te maken van de klas. Ik maakte ooit een tabel met aan de ene kant de foto’s van de kinderen, en aan de andere kant naam en telefoonnummer. Zo konden de kinderen op de telefoon de échte getallen intoetsen om hun vriendjes te bellen. Ze moesten natuurlijk wel heel goed kijken of ze wel de juiste getallen intoetsten.

Meten

Hang een meetlint aan de muur, en leg een rolmaat in de huishoek. Wedden dat de kinderen hierdoor uitgedaagd worden elkaar te meten, maar ook de meubels eens op te meten? Wie is er eigenlijk het grootst? Hoe gebruik je zo’n rolmaat eigenlijk? Hoe groot zijn mijn voeten? Hoe lang is de rolmaat, zou die het redden van hier tot aan de muur? Je ziet dat er niet alleen gemeten wordt, maar dat er ook veel rekenbegrippen geoefend worden.

Boekoriëntatie

Liggen er boeken in jouw huishoek? Vaders en moeders lezen hun kind voor, voor het gaat slapen. Of je zit zelf even lekker op de bank uit te rusten. Maar weet je dat er ook heel leuke boeken zijn voor in je themahoek? Een goed voorbeeld is natuurlijk één van de prijzen, die beschikbaar is gesteld door uitgeverij Clavis. Het boek De kok van Liesbet Slegers beschrijft het werk van de kok, en kan heel goed toegevoegd worden aan het restaurant. Zeker als je het boek eerst voorgelezen hebt, kunnen de kinderen door het bladeren op spelideeën komen.

Er zijn nog veel meer boeken in deze serie, kijk maar!

Schrijven

Maak een brievenbus bij je huishoek. Leg in de huishoek een posttas en vellen papier, pennen en ansichtkaarten. De kinderen kunnen nu post maken, en die ook echt versturen. Is jouw huishoek op de gang? Maak dan ook een brievenbus in de klas, of spreek met een andere klas af dat zij ook een brievenbus nemen. Op deze manier zijn de kinderen op een betekenisvolle manier bezig met geschreven taal.

Wegen

Zet eens een (analoge) personenweegschaal in de huishoek en plaats een (digitale) keukenweegschaal op het aanrecht. Ook dit zal de kinderen direct interesseren: hoe werkt zo’n ding? Wat gebeurt er als ik dit erop leg? Wat gebeurt er als ik er heel hard op druk? Of spring? Hoe zwaar ben ik eigenlijk, wat betekent dat getal in beeld? Hoeveel knikkers moet ik wegen tot ik bij de 100 kom? Weer vliegen de rekenbegrippen je om de oren!

Laat kinderen lekker experimenteren met de nieuwe attributen, en observeer wat ze ermee doen en welke taal ze erbij gebruiken. Maak voor jezelf een lijstje van begrippen die je aan de orde wilt laten komen. Je kunt door mee te spelen heel goed observeren of kinderen de juiste begrippen in de juiste context gebruiken. Daar kan geen kleutertoets tegenop!

Huiswerk

Voeg één van bovenstaande elementen toe aan je huishoek, en zie wat er gebeurt! Laat de kinderen eerst zelf ontdekken en met ideeën komen. Bekijk welk spel ze spelen, en bedenk of en waar je wilt bijsturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten