opruimen in de bouwhoek

Opruimen van de bouwhoek. Je kent het vast wel... de kinderen hebben álle blokken uit de kast op de grond gegooid en net nu je wat haast hebt... duurt het opruimen van die blokken erg lang, Frustratie!


Een grote speciekuip met wieltjes eronder. Alle blokken er in en klaar!! 

Nu wil ik daar graag even de voor en nadelen even toelichten.

De allergrootste reden om op deze manier op te ruimen is natuurlijk: tijdswinst. Opruimen is zo klaar, scheelt enorm veel frustratie en gemopper. Bovendien merk je dat kinderen het opruimen als klus ook minder snel uit de weg zullen gaan.

Maar er zijn eigenlijk meer redenen om toch de blokken netjes in een kast in te laten pakken.

1. de blokken slijten minder snel als ze netjes in een kast gezet worden

2. het inpakken van de kast is belangrijk voor de rekenontwikkeling (twee halve kuub vormen samen een hele)

3. een ingepakte kast nodigt beter spel uit (je vindt sneller wat je nodig hebt)

☝Het op de juiste manier inpakken van de kast vraagt natuurlijk wel een goede training aan het begin van het schooljaar. Geef de kinderen tijd hieraan te wennen, bijvoorbeeld door hen eerst alleen met de kubussen te laten bouwen en de andere blokken nog even achterwege te laten. Op deze manier leren de kinderen eerst hoe alle kubussen in de kast gezet moeten worden, het puzzelen komt dan later wel.

✌Het is handig als je op de plank alvast aangeeft (met een stift) welke blokken er op moeten komen. Bij wijze van plattegrond trek je om welke blokken waar staan. Ook een foto van een ingepakte kast kan als ondersteuning helpen.

👌Geef de kinderen in de bouwhoek, zeker als ze veel blokken gepakt hebben, eerder aan dat zij alvast mogen beginnen met opruimen.

📍Leer de kinderen dat ze tijdens het bouwen alleen de blokken pakken die ze nodig hebben, dus voorkom dat ze alle blokken uit de kast op de grond gooien. Dit voorkomt al een hoop frustratie! Iemand noemde dit ooit 'uit de kast bouwen', vind ik een mooie term. De kinderen snappen snel genoeg dat het opruimen op deze manier veel sneller gaat!

👫Maak een bepaalde periode twee kinderen 'chef bouwhoek' en laat hen helpen met het opruimen. Zij zijn hierin gespecialiseerd en met extra hulp gaat het opruimen altijd sneller. Kies hiervoor juist niet altijd dezelfde (verantwoordelijke) kinderen, maar ook eens de kinderen die dit niet vrijwillig zouden doen. De verantwoordelijkheid voor het lokaal mag je met z'n allen dragen! Na een bepaalde tijd wisselen deze rollen om.

🏠Heb jij veel extra materialen in je bouwhoek, bijvoorbeeld houten schijven, wereldspelmateriaal of andere bouwmaterialen? Zorg ook dat die netjes en overzichtelijk op te ruimen zijn, zodat de kinderen weten waar ze moeten zoeken als ze iets nodig hebben.

💪Jouw persoonlijke voorkeur speelt ook mee hierbij. Misschien vind jij blokken in een kuip opruimen een prima idee, misschien wil jij ze liever netjes in een kast. Dat is allemaal prima! Als je maar weet waarom je voor het een of het ander kiest en de kinderen goed duidelijk maakt hoe zij kunnen spelen in de hoek (en daar hoort het opruimen bij). Alleen dan kun je het allerbeste uit de bouwhoek halen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten