Stap 1: alles eruit
Jaja, dit is een flinke stap natuurlijk. Wil je dit doen terwijl de kinderen op school zijn, leg ze dan gerust uit wat je van plan bent! Misschien hebben ze nog goede ideeën voor je. Maar de eerste stap voor het aanpassen van je huishoek, is alles eruit te halen. Neem een grote doos voor de losse materialen, kleren, servies, poppen en dergelijke. Gooi alles daarin, zonder nadenken! Zet de meubels aan de kant, rijd de poppenwagen eruit. Vloerkleed? Ook aan de kant.
Stap 2: bekijk de ruimte
Nu hebben we dus een lege hoek. Bekijk deze hoek eens kritisch. Is er voldoende licht? Is er voldoende ruimte, hoeveel kinderen kunnen er spelen? Ligt de hoek aan een looproute, bijvoorbeeld naar de wc? Dit zijn allemaal dingen om over na te denken. Wellicht kom je op het idee de hoek in zijn geheel te verplaatsen. Als je weet wat het belang van de huishoek en het spel erin is voor de kleuters, mag deze hoek best een prominente plaats in je lokaal krijgen. Of is de huishoek bij jou op de gang? Vraag jezelf af wat de beste plek is.
Sommige collega’s hebben een verdieping in hun lokaal, waar de huishoek geplaatst is. Is de huishoek boven, of juist beneden, en welke hoek bevindt zich op de andere verdieping? Zou je ervoor kunnen zorgen dat de huishoek twee verdiepingen beslaat? Je zou dan bijvoorbeeld een keuken en woonkamer beneden kunnen maken, en een slaapkamer en badkamer boven. Je kunt op deze manier meer kinderen tegelijk laten spelen in de hoek, en er kan interactie tussen beide verdiepingen plaats vinden. Het is ook mogelijk bijvoorbeeld boven de huishoek te maken, en beneden een themahoek, zoals een winkel of een restaurant.
Stap 3: pak het groots aan
Als je de huishoek echt een nieuwe impuls wilt geven, zou je de muren ook kunnen (laten) verven. Vraag natuurlijk wel eerst even of dit mag, zeker als je huishoek op de gang is. Als je niet mag verven kun je ook een handige ouder vragen verschillende kleden te maken voor de muur. Met behulp van klittenband kun je deze bevestigen, en steeds weer wisselen. Zo zag ik een keer een schildering van een open haard: zou het niet leuk zijn een doek met open haard op te hangen in de decembermaand? Of wat dacht je van een raam-met-uitzicht in een hoek die helemaal geen raam heeft?
Hetzelfde geldt voor de vloer: als je een vloerkleed neerlegt, krijgt het een echte huiselijke sfeer. Bovendien helpt dit ook mee de hoek goed af te bakenen van de rest van het lokaal of de gang. En kijk ook of het mogelijk is gordijnen op te hangen. Ze helpen het geluid te dempen, geven een huiselijke sfeer en het ophangen van bijvoorbeeld een klamboe helpt de hoek af te bakenen.
Stap 4: de meubels
Nu we de juiste plaats hebben bepaald voor de huishoek, wordt het tijd eens kritisch te kijken naar de meubels die erin staan. Denk als basis aan een plaats om op en aan te zitten (stoel, bank, tafel) en een keuken om het eten klaar te maken. Om een echte afgesloten hoek te creëren, is het goed niet alleen langs de muur meubels te plaatsen, maar ook langs de open kant. Denk bijvoorbeeld eens aan een lange lage kast (bijvoorbeeld de Expedit van Ikea, op zijn kant en eventueel met pootjes). Het voordeel hiervan is dat de kinderen een werkvlak erbij hebben (namelijk de bovenkant van de kast, die dus op kleuterhoogte moet zijn). Bijkomend voordeel is dat je in de kast van alles netjes op kunt bergen, door er bijpassende manden en dozen bij te kopen. Als de kinderen weten hoe ze de spullen netjes moeten opruimen, weten ze ook waar ze alles kunnen vinden.
Controleer of de meubels uit jouw huishoek nog netjes en heel zijn. Is dit niet het geval, vraag dan of er een ouder is die het zou kunnen repareren. Een likje verf doet soms wonderen! Is jouw keuken echt aan vervanging toe, maar is er weinig geld, bekijk dan eens de leuke zelfmaak keukentjes die ik tegenkwam op Pinterest!
Volg het bord Lokaal: Huishoek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.
Stap 5: een goede basis
De basis van de hoek moet goed zijn! Morgen gaan we verder met de inrichting, vandaag kijken we alleen nog maar naar de plaats van de hoek en de meubels. Heb je weinig ruimte, kijk dan kritisch welke meubels je blijft gebruiken. Kies liever voor multifunctionele meubels, zoals bijvoorbeeld kubenstoeltjes die je om kunt draaien als tafel, of tegen elkaar aan kunt schuiven als bed. Heb je geen keukentje, en ook geen plek om er eentje neer te zetten? Als je wel een lage kast hebt, maak daar dan een kookplek van! Door er vier zwarte cirkels op te plakken, creëer je eenvoudig een kookplaat. Dit verkleedmeubel doet ook direct dienst als passpiegel!
Huiswerk
Voer de stappen van vandaag uit! Er zijn vast collega’s en ouders die je bij deze klus willen helpen. Zoals gezegd gaan we in het volgende artikel verder met de inrichting, we kijken vandaag alleen nog maar naar de basis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten